יום שבת, 30 ביוני 2012


"הממלכה של קנסקי"/מייקל מורפורגו
לאורך כל הקריאה ניסיתי לחשוב על הקשר ראוי למציאות התלמידים בבית ספרי, דרכו אוכל לחבר אותם לספר.
הנושא בו בחרתי להתמקד בלימוד ספר זה הוא "התמודדות והסתגלות" ולצורך כך לקחתי את הסדרה "הישרדות" שידעתי שהתלמידים עוקבים אחריה על מנת ליצור הקבלה עם תוכן הספר.

אין ספק שספר זה עוסק בנושאים רוחניים כמו כבוד האדם, חברות, אמון, יחסי משפחה, אהבה ומלחמה.
גיבור הספר- מייקל, מוצא את עצמו, ללא שום הכנה מוקדמת, על אי בודד ומאוחר יותר מתוודע לאדם זקן. הישרדות זו ותקוותו של מייקל לשוב ולהתאחד עם משפחתו שזורים לאורך כל הספר.

לעומת זאת, הסדרה בטלוויזיה מתמקדת בתחרות שבסופו של דבר המנצח זוכה בסכום כספי גדול. סדרת הטלוויזיה, בעיניי, עושה עוול גדול לערכים חברתיים כאשר היא מעמידה כל ערך במעמד נחות לעומת הניצחון.

הקשר המורכב שנקשר בין מייקל לזקן אינו מובן מאליו ולא נבנה בבת אחת, בנוסף, ההבטחה של מייקל בסיום לשמור על הסוד במשך 10 שנים אינה קלה ליישום.
מתחום הספרות, אקח בוודאי את האמצעי "אנלוגיה ניגודית" על מנת לבצע השוואה בין הסדרה לבין הספר.

נילי ביידר, מקיף כללי, שדרות


יום שישי, 29 ביוני 2012

הממלכה של קנסקי,

אחת ההנאות הגדולות שלי השנה בשיעורי ספרות היא שילוב של שמחת הקריאה במערך הלמידה  .
שילוב הספר " הממלכה של קנסקי "  הוא הנאה בטוחה.
הספר כתוב בצורה קולחת ומרתקת , לתלמידים שאינם אוהבים לקרא הספר סיפק חווית קריאה ועידוד לקריאה נוספת של ספרים.  הקורא הצעיר מלווה  דמות חיובית בת גילו  המעוררת בו הזדהות ואמפתיה. כמו כן כמורה לבנים האוהבים עולם של הרפתקאות ו"אקשן" הספר מספק הרבה הרפתקאות ,רגעי מתח ויחד עם זאת יש בו רגעים אינושיים מרגשים.

הספר הוא גם ספר חינוכי  בעל ערכים חיוביים - המשפחה  מוצגת באור חיובי ומהווה מקום של תמיכה , עזרה הדדית ואהבה, הילד מתגעגע להוריו והסיום הטוב מעורר בקורא  תחושה של רגיעה וקתרזיס .
כמו כן הספר מעלה  התמודדות חיובית עם  קשיים  הקשורים במקום ובמצב של בדידות כמעט מוחלטת אך יחד עם זאת  ההתמודדות האמיתית של מיקל היא עם עצמו, הסתגלות למצב חדש בחייו.
בהתמודדות עם עצמו הוא מגלה  יכולות חדשות ומתמודד עם קשיים שגם נוער שאינו נמצא בסיטואציה הספציפית הזו יכול להזדהות איתם,כמו :,הרצון לקשר, התמודדות עם פרידה, איגואיזם, התגברות על מכשולים פיזיים, פחדים, עידוד עצמי, התמודדות עם זמן,  דיאלוג עם אדם זר, עזרה הדדית, הסתפקות במועט,חברות, יחסי האדם עם  בעלי החיים, יחס לתופעות טבע,מרד וקבלת עולו של מבוגר , תרומתה של האומנות לאדם ,היכולת ללמוד וללמד ועוד.
בסיום הספר הקורא מצוייד בהרגשה טובה לגבי יכולתו של נער להתמודד במצב מבחן ולשרוד .
הקשר המיוחד עם קנסקי נותן לקורא תחושה  חיובית לגבי  חשיבותה של חברות טובה , מייקל הצליח לשרוד בכבוד, נפשו וגופו לא נפגעו ( כך נראה לעת עתה לקורא הצעיר...)
במערכים שנשלחו בקורס שולב הספר " בעל זבוב" של ויליאם גולדינג. הספר מעלה חוויה כמעט דומה ,והמקום להשוואה נכון ומעשיר  אך הסיום שונה מאוד בשתי היצירות , בסיומו של הספר " בעל זבוב" נותר הקורא בתחושת מועקה פסימית לגבי רוחו ואופיו של האדם,  והיחסים החברתיים הטרגיים .ואילו בספרנו מייקל וקנסקי הוכיחו שהאדם הוא יצור חברתי טוב ושואף להיטיב עם הזולת.

הספר " הממלכה של קנסקי" מעשיר את הקורא בידע נוסף  . הקורא לומד על פצצת האטום בנגסקי נחשף לתוצאה של פצצת האטום ולהתמודדותו של אדם אחד מול הטרגדיה.
כמו כן הקורא נחשף לעולמם של הקופים למיניהם והיחסים ההדדים בינם לבין קנסקי.
הקורא הצעיר לומד מעט גם על שדאות והישרדות בטבע.

הביבליותרפיה רואה בקורא  דמו ת המחפשת בסיפור הבדיוני את הסיפור שלו . דרך דמותו של מייקל נוכל למצוא בדרך מרתקת וחיובית קצת את עצמנו , את חששותנו ואת היכולות האנושיות הטמונות בנו.

יום שני, 25 ביוני 2012

מסע הישרדות בחיי מייקל מורפוגו

בס"ד

                                                הממלכה של קנסקי

"מעלי שמעתי את הרוח במפרשים. אני זוכר שחשבתי: זה מטופש… אני בלי חליפת הצלה. אסור לי לעשות את זה. ואז הסירה תגה והיטלטלה בעוצמה והושלכתי הצידה. הידיים שלי היו מלאות ולא הספקתי לתפוס במעקה. הייתי במים הקרים עוד לפני שהספקתי לפתוח את הפה ולצרוח"...      
טלטלה עזה רוחות סערה,פחד,נפילה לאוקיינוס,חרדה מפני המוות, האורב בכל רגע,כל אלה היו    מנת חלקו של מייקל מחבר הספר ודמות המספר.

לאחר חווית הטירוף,אותה חווה מייקל, בנסותו להיחלץ מן הסערה, נפתח בפנין תקופה חדשה,פרק חיים,אשר הוביל אותו אל הלא נודע,אל מסתרי היקום,במחוזות הלא נודע,שאיש אינו מעז להעלות על דל חקת מחשבתו להיות חלק מהרפתקאה משונה,שסופה אינו ידוע.

מייקל,נער בן 12,נאלץ להתמודד במרחבי האי,עם בעלי חיים ודמויות משונות,שאף פעם לא פגש בחייו וכאן ניצבים בפניו אתגרים לא פשוטים,מהמורות ומסע חיים,שאותו לא הכיר קודם לכן.

מייקל,שכעת נסחף ומגיע בדרך לא צפוייה לתוך יער שנראה נטוש ואין בו נפש חיה,מנסה תחילה להיאחז ולצעוק להוריו אולי ישמעו אותו ואולי למצוא את הפגיסו,אך לשווא.

מרגע בו מייקל מוצא את עצמו שרוע באי נידח,הוא מתחיל לעכל,כי כעת חייו יהיו שונים ממה שהיו קודם לכן וכי כעת,החל להבין כי הצלתו לא היה בגדר חלום,כפי שחשב שהרי זכר דברים מבולבלים,אלא יד הגורל,ע"י דמות שבהמשך נחשף אליה, היא זו שהצילה אותו מפני סכנות האוקיינוס וגרמה לכך, שבדרך נס לא אירע לו מאומה.

אט אט,מתחיל מייקל להתאקלם באי  הנידח, שאליו נקלע ומנסה להבין מה פשר הקולות אותן שומע באי ומי הן אותן דמויות כמו הגיבונים, האורנג אוטנגים ושאר היצורים אותן פגש באי הנידח.

במהלך הסיפור חווה מייקל מסע היכרות מעמיקה עם דמות ששמה קנסקי, שאף היא נקלעה לאי, בשל פצצות אוניות ומטוסים, שגרמו להרג ולאנדרלמוסיה בעיר נגסקי  שביפן, דמות שטפלה לאורך הסיפור במייקל ודאגה לכול מחסורו הן הכלכלי והן הפיזי,בכדי להגן עליו מפני סכנות היער והקשיים שניצבו בדרכו.

לאורך הסיפור,מנסה מייקל לשרוד ולחפש דרכים יצירתיות, כדי לחזור לחיק משפחתו,אך הדבר לא עלה בידיו בתחילה ולמרות נסיונותיו  הרבים לאותת לכל סירה, שחולפת להתקרב אל האי,כדי שיוכל לחזור לחיק משפחתו, הבין מייקל שתכנוניו נכשלו היות והזקן קנסקי קלט,שאכן מייקל מתכנן לברוח מהאי, מה שגרם לו לחוש נפגע, בשל העובדה שחש, שאולי מייקל אינו רוצה במחיצתו.

בקוראי את הסיפור,חשתי את עוצמת שליטתו של הזקן קנסקי, שלא היה מוכן לאפשר למייקל להלך חופשי באי ולכן תחם במקלו את השטח כדי שלא תהיה השגת גבול מבחינתו ומייקל שראה זאת כמכשול וחש את הצד הכוחני הזקן, החליט  שאינו מוותר ומנסה לעבור את התחום אותו הקצה לו קנסקי ובכך להשיג את ייעודו- יציאה מן האי הנידח.

חייו של מייקל,עם קנסקי היוו בעבורו במהלך השנה,  מעין מסע חניכה ולימוד לחיים,במיצוי הכישרונות והיכולות וכיצד יכול האדם למצות את זמנו בצורה תכליתית גם אם נקלע לסיטואציה קשה וחש כאילו הבדידות והשכול יאפילו עליו ויסגרו את חייו.

למרות השוני והדיכוטומיה בין ד"ר קנסקי הרופא, לבין מייקל נער בן 12 למדו השניים כיצד ליצור אינטראקציה חיובית ובכך לפתוח את ליבם האחד כלפי השני,נקודה שבלטה בעיקר אצל הזקן,שסיפר למייקל כיצד נקלע לאי הנידח וכיצד למד לשרוד, ללא אנשים וללא תנאים מינימליים,תוך שהוא מעסיק את עצמו בצורה תועלתית וכך מנצל את זמנו לעשייה.

שפתו של קנסקי,הייתה שונה ומייקל למד לפענח את משמעותן של המילים בשפה היפנית,תוך שהוא מנסה להבין את תוכנה של השיחה ביניהם ולנהוג על פי מה שהבין.

לקראת סוף הסיפור חשתי הקלה היות ותקוותו וכמיהתו של מייקל,אכן התממשו והוא גילה כי הוריו עדיין חיים והם אלו שבאו לקחתו מן האי,במטרה להצילו.

קשה לתאר את שמחת הוריו,המהולה בהתרגשות רבה, בראותם כי בנם אכן חי ושרד באי, למרות כל הקשיים והסכנות,שארבו לו בכל פינה.

                                                               כתבה:אודליה פרץ.



יום שלישי, 12 ביוני 2012

ניצה אמסלם בעקבות "הממלכה של קנסקי..."

הממלכה של קנסקי /מייקל מורפורגו
הממלכה של קנסקי ספר נפלא לבני נוער כתוב בכתיבה פשוטה וזורמת ,כיאה לכתיבת יומן ובמיוחד יומן מסע. כתיבה כזו הצליחה לסחוף אותי אל תוך המסע שעובר הגיבור מייק ל ,נער בן 12 ומתאר את יכולת ההישרדות של גיבור העלילה,מייקל שנפל .ממאוניה בלב ים ומצא את עצמו על אי בודד.
הכתיבה האותנטית מזמינה אותנו הקוראים אל תוך חווית המסע . הסיפור חושף את עולמו הפנימי והעשיר של הילד . חייבת אני לומר כי הופתעתי לא פעם במהלך הקריאה מהרגישות והבגרות אותם הפגין מייקל במיוחד כלפי הוריו. לדוגמא כשהוא מספר על אמו כשהרגישה לא טוב או על התגובות של אביו לאמו כשהיא מתרגזת. הסיפור ברובו מועבר דרך מחשבותיו של מייקל ופחות בדיבור ישיר מלבד קטעי דו שיח בהם הוא עונה על שאלות ,וזה מדגיש את היופי שבכתיבת יומן אין כמעט עכבות המחשבות והרגשות זורמים בשטף אל הדפים וזה ממש עשה לי חשק להתחיל בכתיבת יומן,שפתאום נראה לי דרך נפלאה לפורקן ולאוורור. מזכיר שלא פעם הצעתי לבני הבכור בכיתה ז' להתחיל בכתיבת יומן כדרך לטיפול רגשי בהתמודדות עם גיל ההתבגרות . ונראה לי כי אפשר דרך קריאת הספר בכיתה לעודד את התלמידים לכתוב יומן.
אהבתי את האופטימיות והפשטות שבנקודת מבטו של מייקל מספר הסיפור שמעמיד את עצמו גם גיבור הספר ,בהסתכלותו על העולם הגדול ובהתייחסותו לדברים מופלאים בצורה טבעית לרגע שוכחים את העובדה שמדובר בילד בן 12 שחווה חוויה עוצמתית כל כך וחשתי כי עלי לצאת מתוך הסיפור כדי להבין את עוצמת החוויה .
לסיכום סיפור מרגש כמו שרק ילדים יודעים לרגש, ומרתק מאוד בדרך כתיבתו.
אמסלם ניצה