יום חמישי, 21 בפברואר 2013

הממלכה של קנסקי–הפוסט של ניצה ועדנה–רמות חפר


זהו רומן חניכה של ילד-נער אמריקאי. הסיפור כתוב בגוף ראשון מנקודת מבטו של מייקל . כשסיימנו את הקריאה שאלנו את עצמנו האם מדובר בסיפור אמיתי למרות שברור שהכל בדמיון של המספר –מייקל מורפוגו. הספר ניקרא בנשימה עצורה, תסבוכת אחרי תסבוכת והכל ב"כאילו" קלילות  "כאילו" הרמוניה, פשוט ניגוד מופלא שמזמין לשאול איך מתמודדים  במצבי משבר וכאן הם באים בזה אחר זה.
נקודת המוצא לסיפור הוא מכתב שמתקבל שבו הוריו של מייקל מפוטרים ממפעל, שבו עבדו שניהם. המפרנס היחיד נשאר מייקל שמחלק עיתונים מדי בוקר. ההחלטות  המשמעותיות בסיפור מתקבלות בדרך מפתיעה בלי מערכת של דיונים ושיקולי דעת משותפים ובכל זאת הרושם הוא של זרימה , קבלה ונעימות שיש בה כעין קלילות. כספי הפיטורין מושקעים בקניית יאכטה ותשלום על קורס לאם המשפחה, רישיון להובלת יאכטה. כמו שנאמר החלטות משמעותיות נופלות כאן בלי ייסורי נפש והתרגשות, כאילו כל יום אנשים מהשורה יוצאים למסע מסביב לעולם והאימא היא הקפטן.
באופן מעורר פליאה הסופר מעלה נקודות מהותיות מעולמנו ואין הרגשה של עומס או טרחנות: פיטורים מעבודה, מעבר ממקום מוכר- בית וחברים למקום אחר, השקעת כל רכוש המשפחה בקניית יאכטה כאלו אין מחר, חלוקת עבודה יוצאת דופן מבחינה מגדרית, וויתור על לימודים סדירים בבית הספר, התמודדות עם סערות בים, התמודדות עם מחלת האם, חלוקת תפקידים ושמירה על חוקים בעבודה על הספינה, מתן תפקיד אחראי כשווה בין שווים למספר על היאכטה, נפילה מהסירה, מה מרגישים וחושבים ההורים שמאבדים את בנם, התמודדות עם הבדידות על האי ובכל זאת נמצא דואג מסתורי לאוכל ומים, חלוקה מוגדרת של טריטוריה, התמודדות עם עוינות שהפכה לקרבה בין קנסקי למייקל, סיפור הפצצת עירו של קנסקי-נגסקי במלחמת העולם השנייה, ההחלטה של קנסקי לא לחזור ליפן, מציאת הבן על ידי ההורים, כעבור כשנה ולבסוף שמירת הסוד והקשר עם נכדו של היפני.
באופן מוזר אי ההיתכנות של הסיפור לא מורגשת בזמן הקריאה שמלווה בתחושת רצון טוב, שמחה ושיתוף פעולה בלי הרבה בירורים ודיבורים. מרכיבי הסיפור ראליסטים, החיבור ביניהם ושפע האירועים ש "נופלים" על משפחה אחת ובתוכה בעיקר על ילד אחד- דמיוניים.

ניצה הרצוג ועדנה אונגר

תגובה 1:

  1. ניצה ועדנה מה שלומכן?
    בכתיבתכן הקולחת סחפתן אותי אל לב הסערה...אל לב הספר...
    תיארתן את הספר באופן כל כך נכון, מספר התימות העולות בו כל כך רבות ומורכבות, עד כי לא ניתן להבין כיצד משפחה אחת, או ילד בהן 11 מסוגלים להתמודד עם כל כך הרבה בעיות יחד..
    הסיטואציות הן על גבול ההזיה כמעט, הורים מובטלים, ילד בן 11 המפרנס את משפחתו מחלוקת עיתונים, משפחה העוזבת את הכול , מפסיקה לילד את הלימודים ,ויוצאת למסע מסביב מטורף לעולם...
    הספר "נוגע לא נוגע" בתימות הללו, הן מוזכרות בו, אלך לא זוכות לדיון אמיתי, לטיפול רציני, או לעומק כלשהם. באופן מפתיע, כולם "זורמים" עם הכול, האבא, האמא ומייקל, התלמידים שואלים אותי האם זה סיפור אמיתי? וזה מצחיק אותי בכל פעם מחדש...שכן אף אחד מאיתנו לא באמת עוזב את הכול, יוצא להפלגה מסביב לעולם, נופל מן הסירה...וכך הלאה...
    וזה גם מה שיפה בספר...שכן למרות כל המשברים, אין כאן משברים, הספר כתוב באופן קולח, לא ניתן להפסיק לקרוא אותו, יש בו זרימה בלתי פוסקת, כיאה לספר הרפתקאות וחניכה בלב ים.
    צריך להבין כי זהו ספר אחר, ספר שונה, ספר שמטרתו הנאה מן הקריאה, לצחוק , לזרום וגם ללמוד כמה דברים חשובים ממייקל על התמודדות והסתגלות בתנאים בלתי אפשריים.
    משהון בסגנון "הישרדות", תכנית האהובה עליהם כל כך..
    כרגע, אני עושה עם תלמידי שלושה יומני מסע קריאה על הספר, בכיתות ז', בשיעור ספרות,התלמידים מתלהבים מאוד, הספר "זורק " אותנו אל הדמיון, אל עין הסערה.
    כך צריך לראות אותו ולהתייחס אליו.
    בקלילות ובהנאה.
    מה דעתכן?

    השבמחק