יום שישי, 17 ביוני 2016

בלוג שיתופי-הממלכה של קנסקי

בלוג אישי - הממלכה של קנסקי- על סיפוריו ומסעותיו .


מאת דורית קמרי .


התמה המרכזית בה נתקלתי לאורך כל הקריאה המרתקת היא "המסע". 
בספר מאת מייקל מורפורגו , כל דמות עוברת מסע מרגש ברמתה ובעולמה הפרטי ובסופו של דבר לוקחת חלק במסע אחד גדול .

הספר , שבעיניי הוא מדהים וסוחף , מורכב ממספר מסעות השלובים זה בזה;מייקל יוצא עם הוריו למסע אל הלא נודע - מסע אשר מטרתו הוא שינוי חייהם , ואכן צולח בעיניין זה. המסע הוא מסע ארוך ועבור המשפחה מהווה עוגן משמעותי בחייהם .
חשוב לציין שכל דמות עוברת בספר מסע משל עצמה (האב - עוזב את עבודתו ומגשים את חלומו , האם - העצמת תחושת הביטחון והשליטה , שינוי בדרך חיים ועזיבת המקום בו התגוררה כל חייה, מייקל - הכרת המשפחה שלו לעומק- אביו הפך לחברו -
 "אבא שלי נעשה חבר שלי , שותף להפלגה. סמכנו זה על זה" .(עמוד 22).

ואילו באימו החל להכיר צדדים אשר לא ידע על אודותם ;
"ובאשר לאמא שלי , האמת היא -ואני מודה בכך - לא ידעתי  שיש לה את זה. תמיד ידעתי שהיא אמיצה ונחושה ומתמידה בכל דבר עד שהיא מצליחה. אבל פה , היא עבדה יומם ולילה על הספרים והמפות שלה עד שהשתלטה על הכל. היא אף פעם לא שקטה."(עמוד 22) . 

המסע המשפחתי של נקטע כאשר מייקל נופל מהסיפון ומתחיל בשנית לאחר ההגעה אל האי . במסע המתקיים בקו נוסף שיש בה תנועה פיזית מעטה -הוא אינו עוזב את האי . התנועה הנפשית הקיימת במסע זו היא עצומה . מייקל מתמודד במסעו האישי עם הבדידות , הפחד , הגעגועים הקשים מנשוא אל הוריו, יצר ההישרדות והרצון לחיות אל מול תחושת הלא נודע והסכנות אליהן נחשף ועוד ככל הנראה ייחשף .

במישור השני , מתקיים מסע נוסף על האי. המסע הינו המסע של מייקל וקנסקי אחד אל עבר השני .המסע מחל ברגשות ריחוק וזרות ובהמשך מתלווים מעט גישושים והתחלה של היכרות,לאחר מכן הרגשה של תחושת קרבה, אי הבנה ואפילו שנאה עד למצב של קרבה (כמעט)משפחתית ואף אינטימית -
" אתה עכשיו בשבילי כמו בן .. אתה משפחה שלי עכשיו , מיקסן .נכון ?"(עמוד 144). 
במהלך המישור השני  מתקיימת הבגידה של מייקל במשפחתיות שלו ושל קנסקי כאשר הוא מנסה לשלוח מסר להוריו הביולוגיים.

בסיום הסיפור קיימת השלמה של כל המסעות במישורים השונים והשלמה עם המקום העצמי . 
קנסקי - נשאר על האי ואינו יוצא למסע נוסף של חזרה לביתו ביפן , ואילו מייקל - שחוזר הביתה עם הוריו ( בנוסף , קיימת ההשלמה של קנסקי עם עזיבתו . ) 

היני מאמינה כי סיפורי המסע הרבים הקיימים אשר מיועדים לבני נוער הם הינם סיפורים שיש בהם מסע פיזי ובנוסף לכל - "מסע התבגרות" .
בספר "הממלכה של קנסקי" אני לא מרגישה זאת.. מייקל אומנם עובר מסע כלשהו , אך לא הייתי מגדירה זאת כמסע התבגרות בו הוא יוצא עם לקח אותו הסופר, מייקל מורפורגו מעונין להעביר לנו - עצם העניין הזה מהווה בעיני חלק עצום מהקסם בסיפור . 

כיהודיה , ישראלית וציונית- היה לי קשה מאוד שלא לבצע את ההקשר תוך כדי קריאת הספר למלחמת העולם השנייה מהזווית אליה אנו מורגלים לבין הזווית החדשה אליה נחשפו עיניי במהלך הקריאה של הספר. 

בזכות קריאת הספר ,קיבלתי זווית ראיה חדשה לגמרי לגבי ההתרחשויות ההיסטוריות האמיתיות של המלחמה ועל הסיפורי שהתפתחו מהם , וכמובן עוד יכולים להתפתח. 

אני מרגישה שניתנה לי הזכות והאפשרות לצאת למסעו של מייקל ולעבור יחדיו איתו את המכשולים , התסכול , השמחה , הציפייה האכזבה ושאר התלאות המופלאות שעבר במסעו על פני הנופים , הקשיים ,בעלי החיים, הגעגועים ואיך אפשר שלא לציין - את דמותו המופלאה של קנסקי .

דורית קמרי .  

יום שני, 13 ביוני 2016

רעיונות לגבי הספר "הממלכה של קנסקי"- חופית מזרחי
התמה המרכזית או המוטיב שחוזר לדעתי הוא שלכל אדם יש כוחות רבים. לעיתים האדם אינו מודע כלל לכוחותיו. בעת הצורך הכוחות מתגלים ומסייעים לאדם להתמודד ולשרוד.
יכולת ההישרדות תלויה הרבה ברצון של האדם לחיות ולהיאבק לשם כך.
אדם שורד הוא זה שמפתח יכולת הסתגלות למצבים משתנים.
עיצוב הדמויות-
האם- האם מקבלת את הרעיון של האב לצאת להפלגה בתחילה בתדהמה ואחר כך מסתגלת ופועלת. עמ' 22- תיאור האם  האמיצה והנחושה שמתמידה בכל דבר עד שהיא מצליחה-והיא מושא להערתם של האם והילד. העובדה שהיא מתמנית להיות הסקיפר היא גם סמלית ומראה עד כמה האם שולטת במצב ומסתגלת לתנאים החדשים. בסוף הספר כשפוגש מייקל את הוריו מסתבר לו שוב כי האם היא זו שפעלה ללא לאות ולא וויתרה גם לאחר שהאב התייאש מלמצוא אותו בחיים. היא פועלת ונחושה לאורך כל הדרך.
האם קובעת תוכנית לימודים לילד. היא מתווה סדר יום ותוכנית מוגדרת=גם בשינוי צריכה להיות לילד יציבות.
האב-  הספר פותח בנסיבות שהובילו להפלגה-האב מפוטר מעבודתו. יש שתי אפשרויות לתגובה, לעיתים קרובות הבחירה היא באפשרות הראשונה-לשקוע בדיכאון, להפוך לאדם מריר ולהפוך את כל הבית למקום שלא נעים וקשה לחיות בו. האב בוחר לדבוק בחיים, למצוא פתרון, למצוא את הטוב במציאות הקשה שנכפתה עליו והוא בוחר ל"חשב מסלול מחדש" ולצאת להפלגה שמן הסתם הייתה חלום חייו. יש כאן בחירה מודעת, רצון לחיות ולהפיק את המרב מהמציאות שנוצרה.
מייקל- מרגע הנפילה הילד מתכוון להישאר בחיים. כשהוא מגיע לאי וסוקר את סביבותיו הוא משוחח עם הכלבה ואומר לה-"כל מה שאנחנו צריכים לעשות זה להיות בתצפית ולחכות להם ולהשיאר בחיים"- ברור לו שההורים יגיעו ובינתיים צריך לשרוד. המחשבה היא קדימה, לא שוקעים בדיכאון, פועלים. כך חונך וכך הוא עושה.